2.cat.13 La vida de Ramon LLull en un auca

Ramon_Llull_

Punxa en el següent enllaç  on trobaràs una AUCA sobre la vida de Ramon Lllull, l’escriptor medieval que dóna nom al nostre institut:

http://www.auques.cat/tot.php?auca=llull

i imprimeix les quatre pàgines per treballar-les a classe i a casa en grup.

A. Activitats per treballar en grup a classe (dijous, 17)

1. Feu una llista de tots els noms de personatges reals o ficticis, que surten en l’auca i escriviu-ne una breu fitxa de presentació. ( Són: Jaume I, Blanca Picany, Crist, Blanquerna, Superman, Fèlix, Celestí V, i Felip el Bell de França )

2. Definiu o bé esmenteu un sinònim per a cada un dels mots i frases fetes que hem extret de l’auca: gestes (2), senescal (3) fer-se el jornal (3) ser de bandera (4), ser un calavera (4), bordó de pelegrí (8), pregon (12), tenir atenallat (13), profusió (14), obrir les parpelles al món (21), fer escola (23), poliglot (24), aixecar el vol (28), desgavell (31), deixar-hi la pell (31), pren la mar (39), miscel·lània (42), fer anar de capoll (45), foll (45), finar (47).

3. Feu una taula cronològica de la vida i obra de Ramon Llull, posant en paral·lel els fets històrics i culturals més importants del seu temps (resseguiu el que es conta a l’auca).

4. Redacteu un text (mínim una pàgina completa) que justifiqui la importància de Ramon Llull.

5. Comenteu aquesta sentència de Ramon Llull i relacioneu-la amb la seva vida i obra: “Hom no deixa el creure pel creure, sinó per l’entendre”.

Ramon_Llull 2 B. Activitats per treballar a casa (per corregir el dijous, 24)

6. Documenteu-vos sobre cada una de les obres que s’hi citen. De què tracten? A quin gènere pertanyen? De quan daten?   (En total tres: una novel·la, un llibre de poemes i un llibre de filosofia o teologia)

7. En l’Auca de Ramon Llull es fa referència als següents noms de topònims, col·lectius, corrents literaris i fets històrics (us posem entre parèntesis el rodolí on apareixen): Palma o Ciutat de Mallorca (1) , Les conquestes de Jaume I (2), Lírica trobadoresca (4), Pelegrinatges a Sant Jaume de Galícia (8) i Rocamador (9), Puig de Randa (11), L’Islam (13), Miramar (23), Les missions (24), , Racionalisme filosòfic (25), La Sorbona de París (26,29) Tunis (30,47), Nàpols (32), Armènia i Terra Santa (36), Bugia (39), La Cartoixa de Vauvert prop de París (41) Viena del Delfinat (43) i el convent de Sant Francesc de Ciutat de Mallorca. ( 48). Explica-los breument breument.

8. Dibuixeu damunt d’un mapa la ruta dels principals viatges que va emprendre Llull.

Qui estigui interessat en la figura il·lustrísima de RAMON LLULL, pot consultar el següent enllaç on hi trobarà coses tan curioses com qui viatjava, a part d’ell a l’ Edat Mitjana:

http://www.rutasramonllull.com/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: