Les Germanies a Mallorca

Les germanies de Mallorca

Les causes que provocaren la germania de Mallorca varen ser la terrible situació de misèria i d’empobriment que patien la pagesia i els menestrals per efecte de la pressió fiscal i l’explotació que exercien els senyors al camp i les oligarquies a la ciutat.

La insurrecció de la pagesia va iniciar-se el febrer de 1521 com a resposta a la detenció de set menestrals per part del virrei.

Ràpidament la revolta es dirigeix contra l’oligarquia urbana (mascarats) i s’exigeix la supressió dels censals, la reforma del sistema fiscal i la fi de la corrupció dels estaments privilegiats. Volien una distribució de les càrregues fiscals en funció de la riquesa real dels habitants i augmentar la representació de les viles en el Gran i General Consell .

En una primera fase, la més moderada, els agermanats estaven comandats per Joan Crespí, que liderà la junta dels tretze. La junta assumeix el poder a tota la illa i decreta la santa quitació, és a dir, l’abolició dels imposts que cobrien el deute públic i la supressió dels censals. Els senyors i el patriciat urbà fugí de la illa o es refugià als castells de Bellver i al de Santueri a Alcúdia, el virrei va marxar a Eivissa.

Joan Crespí és assassinat per la seva postura moderada i el control dels agermanats va passar al felanitxer Joanot Colom. Les mesures adoptades demostren la radicalitat revolucionària del moviment: exempcions d’impostos i persecució i assassinats de mascarats. Finalment, el 1522, les tropes imperials desembarcaren a Alcúdia i controlen definitivament la rebel·lió el març del 1523. La repressió va ser brutal: Colom va ser decapitat i esquarterat, les viles hagueren de pagar nombroses indemnitzacions per danys i perjudicis a través dels gremis, es practicaren execucions públiques, empresonaments, multes, condemnes a galeres i confiscacions de béns. Aquestes mesures anaren seguides d’un increment de la pressió fiscal com a mesura punitiva.

Com a conseqüència d’aquesta repressió s’incrementà la misèria del poble, la despoblació i el bandolerisme.

JOANOT COLOM

Joanot Colom va ser un cap dels agermanats mallorquins. Barreter d’ofici, vivia amb la seva família a Palma, davant l’església de Sant Nicolau Vell.

Començada la germania, el lloctinent Miquel de Gurrea va acusar-lo de conspiració, i l’empresonà el 6 de febrer de 1521. Això precipità els esdeveniments i l’endemà va ser alliberat per la força. El 15 de febrer de 1521 partí cap a València per tal de conèixer l’organització de la Germania valenciana i per anar a la cort. Juntament amb Pau Casesnoves, cirurgià d’Inca, va donar suport a l’arbitratge fet per Ferran el Catòlic (1521), favorable als forans.

Durant la revolta alliberà els esclaus i intentà l’ocupació d’Alcúdia, que resistí diversos setges. L’octubre de 1522, s’enfrontà a les tropes reials, que havien desembarcat a Alcúdia, a Son Fornari (sa Pobla) amb el resultat de més de mil morts. Es refugià a Palma, juntament amb molts de forans, on resistiren el setge de l’exèrcit reial fins al 7 de març del 1523 que capitularen.

Joanot Colom fou empresonat dos mesos al castell de Bellver i degollat, arrossegat i esquarterat el 3 de juny. Els quarters del seu cos foren exposats damunt quatre pilars construïts a diferents llocs de la ciutat, inclosa la Porta Pintada. En aquesta hi hagué el cap exposat durant segles dins una gàbia posada a una fornícula, perquè els veiessin els forans en arribar a la ciutat. La seva execució encetà la repressió contra la Germania.

 

Contesta les següents qüestions:

1)Què és la santa quitació? Qui la va decretar?

2)Qui comandava la junta dels tretze?

3)D’on era originari Joanot Colom? On vivia? Quin ofici tenia?

4)Per què diem que Joanot Colom era radical?

5) Qui eren els mascarats? D’on prové el nom?

6)Quina connexió hi ha entre la Germania de Mallorca i la valenciana?

7)Quina ciutat va patir setges per part dels agermanats? Quin va ser el resultat?

8) En quina batalla s’enfrontaren les tropes imperials i els agermanats?

9) Quan varen capitular els agermanats?

10)Explica la repressió duta a terme pels vencedors i les conseqüències que va provocar.

Nota: Les respostes les heu de posar al quadern. Són per dimarts.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: